BLOG TIME | Unplugged Wedding

BLOG TIME | Unplugged Wedding

Steeds vaker kom ik op bruiloften die ‘unplugged’ zijn. Wat is een unplugged wedding en wat vind ik er van?

Unplugged Wedding

Unplugged betekent dat je even afgesloten bent van alles wat elektronisch is. Tijdens de unplugged wedding word je niet gestoord door  Facebookmeldingen, meldingen uit de groeps-WhatsApp en/of andere social media. Dit betekent ook dat de gasten tijdens de bruiloft hun telefoon even links laten liggen en volledig aanwezig zijn in het hier en nu!

Het gebeurt naar mijn mening helaas nog te vaak dat er tijdens de bruiloft veel gasten klaar staan met hun smartphones om foto’s en filmpjes te maken van het bruidspaar. Het is niet alleen zonde dat tante Karin tijdens jullie ceremonie met haar tablet in de lucht op de foto staat, maar hoogstwaarschijnlijk ga je ook niks met die foto’s doen die zij gemaakt heeft.

Daarnaast kunnen mooie momenten verloren gaan voor mij om die ene gast achter tante Karin vast te leggen, die misschien net een traantje wegpinkt. Dat is zonde! Laat fotograferen maar aan de fotograaf over, daar zijn ze voor 😉


De trouwdag draait om jullie.  De woorden die gesproken worden, de blikken die jullie naar elkaar werpen en alle spannende momenten die daar bij horen.

Dit wil je ook delen met je gasten en dat kan alleen als iedereen ook op jullie focused, in plaats van op hun ‘perfecte foto’.

Als fotograaf zijnde probeer ik, mochten gasten dan toch met hun telefoon aan de slag zijn, zo veel mogelijk deze gasten te vermijden op dit moment. Geen foto’s van foto-makende-gasten in jullie trouwboek.

Tips voor een Unplugged Wedding

  • Informeer jullie gasten vooraf dat het een Unplugged wedding/ceremonie wordt; zo kan iedereen zich hier op voorbereiden en de telefoon uit zetten.
  • Zet tijdens de bruiloft een groot leuk bord neer met hierop de informatie over wanneer er wel / geen foto’s gemaakt mogen worden.
  • Laat de ceremoniemeester van te voren nog even een melding maken.

Deels Unplugged

Een bruiloft hoeft niet per se 100% “unplugged” te zijn. 

Belangrijke momenten waarvan jullie zeker willen dat iedereen gefocused is op jullie, zou je als “unplugged” kunnen aankondigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Ja-Woord. 

Social media op je bruiloft

Wanneer jullie het juist leuk vinden om de bruiloft online met iedereen te delen door middel van social media, zijn er leuke manieren om dit te stimuleren.

Tegenwoordig kan je een eigen Snapchat filter maken voor jullie bruiloft! De gasten kunnen de hele dag foto’s maken met jullie ‘bruidsfilter’ en delen met anderen! 

Ook kan je een leuke # (hashtag) linken aan jullie trouwdag. Jullie gasten kunnen hun foto’s posten en delen met jullie persoonlijke hashtag! 

Een unplugged wedding of niet, denk van te voren goed na wat jullie wensen zijn tijdens deze dag! 

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *